Събота 24 Февруари 2018  08:19

Алекси Стратиев: Столична община е помогнала много за намаляване на пострадалите в ПТП

Алекси Стратиев: Столична община е помогнала много за намаляване на пострадалите в ПТП

- Г-н Стратиев, може ли да бъде спечелена войната по пътищата? Ще успеем ли да изпълним целта за по-малко жертви на пътя до 2020 година? Трябва ли новият парламент да се заеме със законодателството за движение по пътищата? - АЛЕКСИ СТРАТИЕВ: Няколко неща бих споменал. Ако говорим само за СДВР или ако говорим въобще за пътната безопасност на страната са малко по-различни нещата. Надявам се, че действително такава тенденция ще се появи, защото намаляването на загиналите се дължи досега до момента най-вече на тежката зима. Но специално за СДВР бих искал да подчертая, че тук общината - Софийската община има огромна роля в подобряване на движението, тъй като много са факторите, които влияят на тази пътна безопасност. Например, самото изграждане и разширяване на метрото води до намаляване на автомобилния транспорт. В същото време разграничава пешеходците от пътя. Изградиха се много пешеходни пътеки, изградиха се велоалеи. Същевременно столичната дирекция разполага с най-добрата система за видеонаблю-дение в страната. Така че тези фактори спомагат за пътната безопасност на столичния град. И действително на фона на страната в София загиналите са изключително малко, примерно по-малко от тези в Пловдив и са някъде на нивото на Варна, Стара Загора, Вургас. Така че специфични са особеностите за столицата и мисля, че общината помогнала изключително много за намаляване на пострадалите.

- В тази връзка, това ли е пътят, по който трябва да се върви - местните, регионалните структури да правят така, че всички да впрегнат усилията си за по-безопасни пътища, или напротив, трябва да търсим една голяма национална стратегия, която да включва всичко?

- АЛЕКСИ СТРАТИЕВ: Най-добре е да има национална стратегия, която да включва всичко, но мисля че общините са много важен фактор за пътната безопасност. И пак повтарям, София е показателен пример за това. Още повече, че сега във връзка с предстоящите събития Софийската община влага много средства, за да се разшири това видеонаблюдение, което при всички случаи води до подобряване дисциплината на водачите, и на пешеходците, разбира се.

- Искам да насоча вниманието ви към една тема, която беше актуална още преди избирането на новия парламент. Коментираха се сериозни промени в Закона за движение по пътищата. Една от тях беше той да се раздели на три. Сега, когато вече на ход е новият парламент, трябва ли тези, пък и други поправки да влязат в дневния ред на новите депутати? Как можем да променим така законодателството, че да даде резултати, наистина да имаме по-малко жертви и катастрофи? - АЛЕКСИ СТРАТИЕВ: Да, действително е необходимо да се подобри законодателството по отношение на пътната безопасност, защото в момента след десетките промени, които се направиха в Закона за движение по пътищата, нещата са доста объркани, неясни или понякога безсмислени. Като пример затова давам голямата тема за абсолютното право на пешеходците, която се дискутираше преди време, и по повод на която се направиха промени в Закона за движение по пътищата, които определено са доста недомислени, защото се премахнаха текстове, които задължаваха пешеходците да се съобразяват с приближаващите се автомобили като разстояние и скорост. И с това се реши, че абсолютното право на пешеходците се запазва, а в същото време тези текстове останаха в друг член на закона. Така че промени не носят смислени последствия.

- Как може да се направи конструктивна промяна или пък промени, така че да не обсъждаме такива предложения през няколко месеца, да променяме един член, но пък да оставаме друг. Необходима е може би цялостна визия за това?

- АЛЕКСИ СТРАТИЕВ: Смятам, че точно това, което и вие казвате - една цялостна визия, която да се преподреди законът, тъй като в момента по повод различни популистични намерения се въведоха глоби от хиляди левове, а в същото време си стоят глоби, примерно за неправилно изпреварване от 20 лева, за неспиране на знак „Стоп" или за неспазване на предимство са същите минимални наказания, пък те са едни от причините за най-тежките произшествия с много пострадали.

Смятате, че трябва да бъде затегнат контрола на тези, нека да ги наречем условно по-дребни нарушения, макар вие споменахте, че те могат да станат причина за фатален инцидент за сметка на прокламираните преди време драконовски мерки наистина за десетки хиляди левове могат да достигнат глобите.

АЛЕКСИ СТРАТИЕВ: Не това е пътят със завишаване на глобите. По-скоро би трябвало да се създаде един закон, който подрежда нарушение по своята степен на тежест. И те трябва да са свързани разбира се и с анализа на пътнотранспортните произшествия, откъдето да произлезе необходимостта за промяна на някои норми.

- Като говорим за нарушения, не можем да не се споменем едно скорошно предложение - да се стимулират водачите, които правят повече нарушения да плащат задължително по-скъпа „Гражданска отговорност", и съответно за тези, които са добросъвестни, за тях ще има бонуси. Смятате ли, че този подход ще накара наистина шофьорите да бъдат по-внимателни, знаейки, че ще си спестят пари дори от застраховката?

- АЛЕКСИ СТРАТИЕВ: Всяко едно такова решение, според мен, е полезно, защото не бива единствено и само контролът на пътя е нещото, което определя безопасността на движението. Така че бих казал и застрахователите могат да помогнат в това отношение, защото те плащат щетите по пътнотранспортните произшествия, и една такава „санкция" тъй като това е една допълнителна тежест финансова за нередовните водачи, в смисъл, на водачите, които нарушават, мисля че ще бъде добро.

Всички статии