Събота 24 Февруари 2018  08:19

Постъпленията от тол таксите ще са над половин милиард лева годишно

Постъпленията от тол таксите ще са над половин милиард лева годишно

„Държавният и общественият интерес са свързани с внедряването на тол таксите", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той припомни, че досега процедурата е била обжалвана осем пъти. След като тол системата стане факт, постъпленията в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура" ще бъдат с над половин милиард повече годишно.

Изключително важни теми при изграждането и поддръжката на републиканската пътна мрежа са ефективното изразходване на средствата, контролът при изграждането и разходването на публичния ресурс, както и въвеждането на тол таксите. Второкласната и третокласната пътна мрежа са в лошо състояние поради недофинансирането на пътния сектор, обясни министърът.

В настоящия мандат сред основните приоритети в работата на Министерството на регио налното развитие и благоустройството ще бъдат пътищата, включително изграждането на нови отсечки от магистралния пръстен на страната. Приоритетни остават завършването АМ „Хемус" и АМ „Струма".

Министърът коментира още, че изграждането на ЛОТ 3.2 на АМ „Струма" през Креснен-ското дефиле може да започне през 2019 година, ако бъдат ускорени процедурите, свързани с оценката на въздействието върху околната среда, както и обществените? обсъждания.

Всички статии