Начало | Търсене | Реклама
14:44 | 01.08.2015 | Събота
Начало >> АВТО
Инспектор Тодор Мипинев, КАТ- Ямбол: Шофьорите да заострят вниманието си на автомагистрала "Тракия"
бр. 41 / 22.11.2013

СТАРШИ ИНСПЕКТОР ТОДОР МИШИНЕВ, НАЧАЛНИК ГРУПА „ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО, ПЪТЕН КОНТРОЛ И ПРЕВАНТИВНА ДЕЙНОСТ" В СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ" ЯМБОЛ, В ИНТЕРВЮ ЗА БЪЛГАРСКИ ТРАНСПОРТЕН ВЕСТНИК. ЗА ОПАСНИТЕ ПЪТНИ УЧАСТЪЦИ В ЯМБОЛСКА ОБЛАСТ И КАКВО СОЧИ СТАТИСТИКАТА - ПОВЕЧЕ ИЛИ ПО-МАЛКО СА ПЪТНИТЕ ИНЦИДЕНТИ
Инспектор Мишинев, кои са опасните пътни участъци през зимата в Ямболска област?
В Ямболска област през годините бяха утвърдени три основни участъка, които се характеризираха с концентрация на път-но-транспортните произшествия. След изграждането на автомагистрала „Тракия", двата от тях отпаднаха, тъй като автомагистрала „Тракия" разтовари много движението по тези участъци. Единият от тях беше на път 1-6, в отсечката от село Венец до Петолъчката. Този участък беше много проблемен в годините, беше сигнализиран като такъв с концентрация на ПТП, но с пускането на магистралата, движението по този път се разтовари. Вече мога смело да твърдя, че основанието за такава квалификации е отпаднало. Другият участък, който сме определили като такъв с концентрация на пътно-транспортни произшествия, е на 306 км на път 1-7, след Елхово в посока Лесово. Там, съобразно характера на пътя, път с последователни завои, най-често се регистрират пътно-транспортни произшествия. Друг участък е на път И-79 в района на Болярово. Там, към момента данните сочат, че този участък не потвърждава това си определение като участък с концентрация на ПТП. Да се надяваме, че няма да се появят други опасни участъци. Към момента цифрите това и сочат, че няма появили се нови участъци с концентрация на катастрофи.
Къде шофьорите да заострят вниманието си, за да има по-малко пътни инциденти на територията на областта?
Нека шофьорите да заострят вниманието си на автомагистрала „Тракия", тъй като това ще е първият зимен период от нейното пускане в експлоатация и все още не знаем какво ще ни предложи. Други места са мостове и надлезите, където често се появяват завихряния, течения и заледяване на пътната настилка. Нашият регион, включая тук територията от Сливен, Ямбол и Бургас, се характеризира с много вятър и имаме много участъци с навявания. Точно тези ветрове, идвайки от Балкана, и съответно Ба-каджиците, правят по автомагистралата навявания и съответно заледявания при мокра пътна настилка и ниски температури.
Какво сочи статистиката - повече или по-малко са пътните инциденти в областта, какви са тенденциите в сравнение с миналата година?
Цифрите от последната седмица на месеца, съпоставими със същия период на миналата година, показват, че на територията на областта са регистрирани 298 пътно-транспортни произшествия към 307 за същия период на миналата година. Това прави девет произшествия по-малко. От тези 298 произшествия, 45 са с пострадали хора, от тях трима са загинали и 55 са ранени. За предходната година броят на тези пътно транспортни произшествия с пострадали е бил 73, което прави 28 по-малко. Намален е и броят на загиналите с пет, за предходната година са били осем и 80 са били ранените.
Кражба на пътни знаци - има ли такъв проблем в областта. Колко често се случва да засечете, че има кражба на пътен знак или състоянието му е толкова лошо, че да е неизползваем?
Има много пътни знаци, които действително са с такова изображение, че вече не се чете и тяхното предназначение и изображението е трудно възприемчиво от водачите. По инициатива на стопанина на пътя, се подменят. Функциите на полицията тук е контролна и действително когато установим, подаваме сигнал към съответната община или структура, ангажирана с поддръжката на пътя. За тази година имаме три или четири случая на липсващи пътни знаци, тъй като се въвежда нова организация на движение.
Има ли и инциденти по пътищата в областта с каруци?
За тази година нямаме регистрирани инциденти с каруци. За миналата година имаме само един такъв случай.
Става ли no-дисциплиниран българският шофьор или само засиленият контрол и множество акции, могат да го накарат да внимава след като седне зад волана?
Не искам да присвояваме и че това е заслуга единствено и само на контролните органи и тези, които са отговорни за безопасността на движението. Наистина се наблюдава при проведените множество акции, се наблюдава, че нарушителите са все по-малко. Водачите вече действително съобразяват поведението си с правилата за движение и изискванията за необходимите документи.
Дора СТОЯНОВА
 

2015 Транспортен вестник: Всички права запазени