Начало | Търсене | Реклама
10:45 | 01.08.2015 | Събота
Начало >> Камиони
Камаз и Daimler пускат нови модели до края на годината
бр. 1 / 15.02.2013

„КАМАЗ" ще произведе тестова серия магистрални камиони КАМАЗ-5490, които са създадени съвместно с Daimler, към края на 2013 година, съобщава компанията. Понастоящем тестванията се правят от първите образци на автомобилите, които са предназначени за транспортиране на товари на големи разстояния. При тях се използват някои компоненти от Daimler: мостове, двигатели, рамка на купето на Ахог. Повече внимание се обръща на икономията на гориво и безопасността.
В същото време се подготвя пускане на нова линия на серийните автомобили, които ще бъдат пуснати към 2016 година, и ще имат нови компоненти. С щамповане и заваряване на купетата от различни модификации с увеличено място за спане, ще се произвежда от КАМАЗ, а с елементите от интериора и екстериора - ще се занимават доставчиците. Автомобилите ще бъдат снабдени с двигатели с мощност до 500 конски сили от системата Common Rail, с нови климатици, електронна система на бордовата диагностика, а също така и медиасистема, която е разработена съвместно с Intel.
Новата продукция ще запази „конкурентната и напълно демократичната цена", отбелязват от ОАО „КАМАЗ". „Серията автомобили от 2016 година ще е преходен етап на пътя към революционните промени на КАМАЗ, който се очаква през 2020 година", допълват от компанията. По думите на директора по развитие на ОАО „КАМАЗ" Ирек Гумеров, компанията е готова през 2013 година да вложи в развитието на новите технологии повече от 5 милиарда рубли (2, 5 милиарда лева или 1,75 милиарда долара).
В Русия работят две групи съвместни предприятия Daimler Trucks и КАМАЗ - „Мерседес-Бенц Тракс Восток (MBTV)" и „Фузо КАМАЗ Тракс Рус (FKTR)". През ноември 2012 година Daimler и КАМАЗ са подписали договор за доставка на двигатели и мостове за камиони и автобуси, които се произвеждат от руска компания. Очаква се, годишният обем доставки на първоначален етап да е 7 хиляди двигатели и 15 хиляди моста. В бъдеще партньорите планират да произвеждат мостовете в Русия, в рамките - в съвместно предприятие.
През декември 2013 година КАМАЗ планира да вложи в модернизирането на производството 9 милиарда рубли, което ще позволи на автозавода постепенно да премине към изготвяне на нова серия. Около 2020 година общият обем инвестиции ще бъде повече от 60 милиарда рубли. Планира се, че през 2013-а компанията ще произведе 80 нови коли, през 2014 - хиляда камиона, а от 2015 година, на практика, напълно ще премине към произвеждане на нова серия тежкотоварни коли.
 

2015 Транспортен вестник: Всички права запазени